Sådan installerer du Apache, MySQL og PHP på din Ubuntu Server
Introduktion
Så du vil gerne have en Web Server op at køre med PHP og MySQL? Jamen så er du helt sikkert ude efter en såkaldt LAMP stack. En LAMP stack står for (L)inux, (A)pache, (M)ySQL og (P)HP. Før i tiden skulle man manuelt installere hver pakke, enten ved at vide hvad man ledte efter eller ved at søge rundt omkring og finde de pakker man behøvede. Men i dag har Ubuntu lavet en "pakkeløsning" som automatisk henter præcis de pakker fra Ubuntu's arkiver som du behøver for at komme igang. Så lad os komme igang med at hente, installere og bagefter opsætte vores LAMP stack!
Installering af en LAMP stack
Jeg tager udgangspunkt i at du sidder på en Ubuntu Server derhjemme, eller at du benytter dig af en af vores utrolig hurtige v5.dk Cloud Servere med Ubuntu Server kørende på. Jeg vil selv i guiden her benytte mig af en god v5.dk Cloud Server. Udover det går jeg ud fra at du har lavet din egen bruger og derfor benytter dig af sudo for at lave om på systemet med administrative rettigheder. Har du ikke det, vil jeg rekommandere at du går vores "Lær Linux til servere for begyndere" serie igennem først. Videoen specifikt omkring at deaktivere din root bruger og lave din egen bruger, kan ses lige her: "Deaktiver root-bruger og opret din egen bruger".
Efter at vi er logget ind på vores bruger, skal man jo altid lige tjekke om der skulle være nogen opdateringer klar. Så det vil jeg lige gøre.
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Nu er vi sikre på at vores Ubuntu Server er helt opdateret og vi kan nu gå direkte i gang med at installere LAMP stacken.
sudo apt-get install lamp-server^
Bemærk at "^"-tegnet er meget vigtigt. For lamp-server er ikke en pakke i Ubuntu's arkiver, det er mere bare ligesom et slags "link" til mange andre pakker.
Du vil se en grafisk skærm, hvor der står at du helst skal lave en kode til root brugeren i din MySQL server. Du kan vælge at skrive en kode allerede nu, eller du kan vente til næste sektion hvor vi alligevel opsætter MySQL serveren. Bemærk at dette er root brugeren for din MySQL server - IKKE selve Ubuntu Serveren. Den virker sådan set på samme måde som root på din egen Ubuntu Server, dog med den ene forskel at den kun er superbrugeren for selve din MySQL installation.
Når du kommer tilbage til din prompt, er selve installationen færdig. Den har nu hentet Apache, MySQL, PHP og installeret det hele på din Ubuntu Server.
Apache og PHP
Apache samt PHP er ud af boksen opsat - og du kan teste direkte om det hele virker ved at gå til enten din IP adresse i din browser, eller ved at skrive dit domæne som følger med din v5.dk Cloud Server. Eksempelvis srv47.cloudnet.dk. Du vil nu se en standard hjemmeside. Hjemmesiden ligger inde i /var/www/html/ mappen på din server. Så du kan via FTP/SFTP eller direkte i din terminal, ændre filer i den mappe. Og de vil være til at finde på din IP eller domæne adresse. For at teste om PHP virkelig virker og er installeret, kan vi hurtigt lave en PHP fil i /var/www/html/ mappen.
sudo bash -c 'echo "<?php phpinfo(); ?>" >> /var/www/html/info.php'
Kommandoen vi bruger her, vil lave en info.php fil med indholdet "<?php phpinfo(); ?>
" i roden af din hjemmeside. Vi kan nu tilgå filen i browseren ved blot at skrive IP/domæne efterfulgt af info.php. Eksempelvis hvis min server har domænet srv47.cloudnet.dk, så kan vi simpelt tilgå filen ved blot at skrive srv47.cloudnet.dk/info.php.
Du vil nu se en masse informationer omkring din server og PHP. Jeg rekommandere at du sletter filen efter at du har testet om PHP virker. Da det også kan give informationer til evt. hackere, som de så kan bruge til at få adgang til din Web Server. Så det vil jeg lige gøre.
sudo rm /var/www/html/info.php
Opsætning af MySQL
Din MySQL server behøver nogen databaser internt for at kunne køre helt rigtigt, så vi vil bruge et script som MySQL kommer med.
sudo mysql_install_db
Denne process kan godt tage lidt tid at færdiggøre, og der vises ikke megen information på skærmen imens - du kommer tilbage til prompten igen, når processen er færdig.
Det næste vi gør, er at vi skal køre en %u201Csecure installation%u201D. Det er endnu et script som MySQL kommer med, som guider dig igennem at opsætte MySQL mere sikkert. Så det vil vi fluks gøre.
sudo mysql_secure_installation
Hvis du allerede tilbage i installationen af din LAMP stack, lavede en kode til din MySQL%u2019s root bruger. Så skal du nu indtaste den kode. Du vil nu bliver spurgt om du vil ændre din kode til din root bruger. Hvis du som sagt allerede har lavet et kodeord til din MySQL%u2019s root bruger, kan du blot trykke "n" og derefter trykke "enter".
Du vil derefter bliver spurgt om et par ting, bl.a. om den skal slette nogen test databaser m.m. Du kan blot bare trykke "enter" hele vejen igennem. (Det vil automatisk vælge %u201Cstandard%u201D svaret til spørgsmålene, som er det mest sikre.) Nu har du opsat din LAMP stack og kan allerede nu tilgå din nye Web Server ved at gå direkte til enten din IP adresse i din browser. Eller hvis du bruger en v5.dk Cloud Server, kan du tilgå det ved at skrive det automatisk oprettede domæne som følger med. (Eksempelvis: srv47.cloudnet.dk.)
Installering af phpMyAdmin
MySQL kommer ikke som standard med en grafisk brugerflade, så vi vil installere phpMyAdmin for at administrere vores databaser. phpMyAdmin, er som i navnet hentyder, kodet i PHP og bruges til at administrere MySQL databaser, brugere og en masse andet der har med MySQL at gøre via en grafisk brugerflade i din browser. Yderst smart.
Så lad os installere phpMyAdmin.
sudo apt-get install phpMyAdmin
Når du går igang med at installere vil du lige skulle tage stilling til nogen enkelte ting. Det første er om phpMyAdmin automatisk skal opsættes til din Web Server. Siden at vi jo bruger Apache, vil jeg markere Apache med "pil"-tasterne for derefter at trykke på "mellemrums"-tasten. Det vil markere valget, hvor jeg derefter kan trykke på "tabulator"-tasten og derefter "enter" for at gå videre.
Det næste vi skal tage stilling til, er om phpMyAdmin automatisk skal konfigurere en database den selv kan bruge internt. Vi lader bare markeringen stå på "Yes" for derefter at trykke "enter".
For at phpMyAdmin selv kan lave databasen, skal den først have adgang til MySQL. Så vi skriver koden til vores MySQL root bruger og trykker "enter".
Nu skal selve phpMyAdmin have et kodeord, så vi kan enten skrive et selv og gentage det for at bekræfte det. Eller vi kan lade feltet stå tomt og phpMyAdmin vil selv generere et kodeord for os.
Når installationen er færdig, kan du tilgå phpMyAdmin ved at gå til enten din IP adresse i din browser, eller ved at bruger domænet som følger med din v5.dk Cloud Server. Eksempelvis kunne min servers domæne hedde srv47.cloudnet.dk, så vi vil simpelthen bare skrive srv47.cloudnet.dk/phpmyadmin/. Du vil nu få dit phpMyAdmin administrations-panel op og kan nu logge ind med din root bruger til MySQL.
Når du er logget ind på phpMyAdmin med din MySQL root bruger, kan du bl.a. se alle de databaser og tabeller som installationen har klaret for os. Det er også muligt at lave, redigere, opdatere databaser og end da oprette og administrere bruger igennem phpMyAdmin. Du kan kort sagt alt hvad der har med din MySQL server at gøre. Men det er noget som vi måske tager op i et andet blogindlæg.
Nu har du en LAMP stack med phpMyAdmin og kan nu gå i krig med at lave PHP hjemmesider. God fornøjelse!
Hvad nu?
Der er en masse ting du nu kan gå i gang med, eksempelvis hvis du ikke allerede har det. Kan du installere en SFTP Server på din server, så du nemt kan flytte filer over på din server og gå direkte i krig med at lave hjemmesider. Du kunne også have mere end blot en hjemmeside kørende på din Web Server. Men det er alt sammen noget der vil komme videoer/blogindlæg omkring i fremtiden. Har du spørgsmål, ønsker eller andet. Er du mere end velkommen til at kommentere her eller, at gå direkte til vores forum og spørge løs.